tekenkunst


De optie tekenkunst omvat 4 jaar hogere graad + 2 jaar specialisatiegraad.

Via de tekenkunst verruimen de studenten (van passief kijken tot actief zien), hun inzicht en bewustzijn. Tijdens de opleiding wordt iedereen vakkundig begeleid. Diverse aspecten komen aan bod; lijn, kleur, vorm, structuur, compositie, observatie, modeltekenen, waarnemingstekenen, ...

Tekenen is een bijzonder rijke en zelfstandige kunsttak, die tegelijk een belangrijke ondersteuning vormt voor andere disciplines. Naast het aanleren van technische vaardigheden maakt met ook een grondige studie van de beeldelementen die de basis en de leesbaarheid vormen van beeldend denken.
Het accent ligt op het waarnemingstekenen met aandacht voor het stilleven, portret, levend model en landschap.
Vla analyse van eenvoudige baslsvormen stimuleren we het ruimtelijke inzicht waardoor de studenten op termijn tot een meer intuïtieve benadering van het beeld komen en dus ook tot een meer persoonlijke plastische weergave.

Waarneminstekenen

Wat is waarnemingstekenen?
Een slaafse weergave van de wereld rondom ons of een onderzoek naar de ware aard achter de huid?

Leren tekenen is een proces, een balans tussen perceptie en expressie, zonder het experiment uit het oog te verliezen.
Elke student wordt gestimuleerd, in het uitstippen van zijn eigen parcours, elk op zijn eigen tempo.
Waarnemingstekenen moet verder gaan dan pure oog-hand coördinatie, het ontwikkelen van een eigen visie staat hierbij centraal.
Door middel van een aantal onderwerpen zoals stillevens, collagetechnieken, interieur, drapering etc. proberen we nieuwe technieken en uitdrukkingsmogelijkheden te vinden.

Tekenen moet nog steeds op de eerste plaats een avontuur blijven.


Modeltekenen

Deze lessen zijn toegankelijk voor de studenten van de afdelingen tekenkunst, schilderkunst en vrije grafiek.

1 maal per week wordt er les gegeven naar levend model.
De leerling wordt individueel begeleid in zijn eigen keuze van aanvoelen van de verschillende technieken zoals potloodtekenen, houtskooltekenen, schilderen met aqryl- of olieverf, bister, collage, digitaal en andere.


Kunstgeschiedenis

De cursus kunstgeschiedenis wordt gegeven in alle richtingen van de hogere graad vanaf het derde jaar.

De algemene kunstgeschiedenis (3de en 4de hogere graad, 2 lesuren om de twee weken) legt de nadruk op de kunsthistorische verkenning, terwijl de bijzondere kunstgeschiedenis (1ste en 2de specialisatiegraad, 2 lesuren om de twee weken) een kunstbeschouwelijke thematiek ter discussie stelt.

Deze cursus nodigt u uit op een denkbeeldige wereldreis. We doorkruisen de wereld en speuren naar getuigen van de ouder, moderne en hedendaagse kunst. Elke les vertrekt vanuit het beeld zelf. We staan stil bij één concreet kunstwerk voor een diepgaande bespreking en trekken dit voorbeeld open naar een ruimere kunsthistorische en kunstbeschouwelijke situering. Een rijke beeldillustratie daagt uw kijken, verbeelden, begrijpen, verwachten, denken en oordelen uit, want de basisfilosofie van dit ondersteunend vak Is dat we onze kunstervaring vergroten naarmate we deze basisvermogens kunnen mobiliseren.

Sint-Lukas Academie Brussel - deeltijds kunstonderwijs
Groenstraat 156, 1030 Schaarbeek, email: academie.schaarbeek@skynet.be, tel/fax: 02 217 15 14, webontwerp: © ThomSten 2010 - 2018