schilderkunst


De optie schilderkunst omvat 4 jaar hogere graad + 2 jaar specialisatiegraad.

De nadruk ligt op schilderkunst, hoewel ook vreemde materialen verwerkt worden.
De schilderkunst biedt een boeiend spectrum en stelt ons in staat door de tijd te reizen (zowel terug als vooruit), volkeren te ontmoeten, maar ook onszelf en onze rijke traditie te ontdekken.

Belangrijk is dat we de verf leren kennen in al zijn aspecten:
dun of dik, opaak of transparant, dat we doorheen kleurgebruik onszelf leren meedelen: helder of diffuus, warm of koud, sprankelend of beheerst, dat we door met de borstel te bewegen een eigen schildertaal trachten te ontwikkelen en dat we op zoek gaan naar originele (cadrages, standpunten, en dat we dat allemaal realiseren vanuit onze eigen gevoels- en gedachtenwereld.

Waar wachten we eigenlijk nog op?


Modeltekenen

Deze lessen zijn toegankelijk voor de studenten van de afdelingen tekenkunst, schilderkunst en vrije grafiek.

1 maal per week wordt er les gegeven naar levend model.
De leerling wordt individueel begeleid in zijn eigen keuze van aanvoelen van de verschillende technieken zoals potloodtekenen, houtskooltekenen, schilderen met aqryl- of olieverf, bister, collage, digitaal en andere.


Kunstgeschiedenis

De cursus kunstgeschiedenis wordt gegeven in alle richtingen van de hogere graad vanaf het derde jaar.

De algemene kunstgeschiedenis (3de en 4de hogere graad, 2 lesuren om de twee weken) legt de nadruk op de kunsthistorische verkenning, terwijl de bijzondere kunstgeschiedenis (1ste en 2de specialisatiegraad, 2 lesuren om de twee weken) een kunstbeschouwelijke thematiek ter discussie stelt.

Deze cursus nodigt u uit op een denkbeeldige wereldreis. We doorkruisen de wereld en speuren naar getuigen van de ouder, moderne en hedendaagse kunst. Elke les vertrekt vanuit het beeld zelf. We staan stil bij één concreet kunstwerk voor een diepgaande bespreking en trekken dit voorbeeld open naar een ruimere kunsthistorische en kunstbeschouwelijke situering. Een rijke beeldillustratie daagt uw kijken, verbeelden, begrijpen, verwachten, denken en oordelen uit, want de basisfilosofie van dit ondersteunend vak Is dat we onze kunstervaring vergroten naarmate we deze basisvermogens kunnen mobiliseren.

Sint-Lukas Academie Brussel - deeltijds kunstonderwijs
Groenstraat 156, 1030 Schaarbeek, email: academie.schaarbeek@skynet.be, tel/fax: 02 217 15 14, webontwerp: © ThomSten 2010 - 2018