fotografie


De optie fotografie omvat 4 jaar hogere graad + 2 jaar specialisatiegraad.

Iedereen die in het bezit is van een kleinbeeldcamera, over heel veel enthousiasme beschikt en een groepsgeest heeft is welkom.
Het vak fotografie is gebaseerd op het verwerven van basistechnieken, het ontwikkelen van een visie en van deze eigen visie te vertalen in fotografische beelden. We starten analoog en evolueren al of niet naar de hedendaagse technieken.
Compositie, vorm, licht, kleur en contrast zijn vaste elementen in het fotografisch beeld.
Het oog ziet, de camera fragmenteert, de fotograaf interpreteert en registreert de werkelijkheid en maakt die tot de zijne.
Fotograferen is de wereld rondom visueel ordenen tot gecontroleerde beelden. Het is een kwestie van beter en bewuster kijken, van selecteren en van interpreteren, van alert zijn.

Alle fotografische technieken i.v.m. zwart/wit fotografie komen aan bod. Zij zijn eenvitaal onderdeel van het leerproces en gaan samen met het vervolmakingsproces.
De techniek kan geen doel op zich zijn, maar een middel dat men zich eigen maakt.
De relatie tussen technische en artistieke vaardighden is in het vak fotokunst evident.


Kunstgeschiedenis

De cursus kunstgeschiedenis wordt gegeven in alle richtingen van de hogere graad vanaf het derde jaar.

De algemene kunstgeschiedenis (3de en 4de hogere graad, 2 lesuren om de twee weken) legt de nadruk op de kunsthistorische verkenning, terwijl de bijzondere kunstgeschiedenis (1ste en 2de specialisatiegraad, 2 lesuren om de twee weken) een kunstbeschouwelijke thematiek ter discussie stelt.

Deze cursus nodigt u uit op een denkbeeldige wereldreis. We doorkruisen de wereld en speuren naar getuigen van de ouder, moderne en hedendaagse kunst. Elke les vertrekt vanuit het beeld zelf. We staan stil bij één concreet kunstwerk voor een diepgaande bespreking en trekken dit voorbeeld open naar een ruimere kunsthistorische en kunstbeschouwelijke situering. Een rijke beeldillustratie daagt uw kijken, verbeelden, begrijpen, verwachten, denken en oordelen uit, want de basisfilosofie van dit ondersteunend vak Is dat we onze kunstervaring vergroten naarmate we deze basisvermogens kunnen mobiliseren.

Sint-Lukas Academie Brussel - deeltijds kunstonderwijs
Groenstraat 156, 1030 Schaarbeek, email: academie.schaarbeek@skynet.be, tel/fax: 02 217 15 14, webontwerp: © ThomSten 2010 - 2018